Чи потрібно утеплювати будинок з газобетону?

Категорії
Зміст
  1. Особливості утеплення стін з газобетону
  2. Коли будинок з газобетону потребує утеплення?
  3. Утеплення газобетону зовні
  4. Утеплення зсередини будинку з газобетону

Про енергозберігаючі властивості газобетонних блоків сьогодні знає кожен, хто хоч раз у своєму житті стикався з будівництвом. Міцний, недорогий і легкий матеріал відмінно зарекомендував себе на практиці завдяки безлічі позитивних якостей. Однак виробниками з усіх його чудових властивостей основний акцент робиться на виняткових теплоізоляційних характеристиках газобетону.

І недарма! Одношарова стіна з газобетону товщиною всього 30 сантиметрів справляється із завданням збереження тепла всередині приміщення не гірше багатошарової цегляної стіни товщиною більше 60 сантиметрів. Коефіцієнт теплопровідності сухого газобетону - 0,12 Вт/м °С. Для порівняння, цей же параметр у звичайного цегли дорівнює 0,384.  Проте варто пам'ятати, що цей параметр збільшується зі зростанням щільності, і теплопровідність газобетону марки D300 буде вище, ніж у D500 або D600. Істотно впливає на теплопровідність і вологість: чим вона вище, тим гірше газоблоки тримають тепло.

Особливості утеплення стін з газобетону

Після ознайомлення з прекрасними теплоізоляційними здібностями ніздрюватого бетону нерідко постає питання: «А чи потрібно взагалі утеплювати будинок з газобетону?» Адже з такими характеристиками він ні в якому утепленні в принципі не потребує.

Справді утеплення газобетону – процедура необов'язкова, але бажана. Якщо почитати численні форуми з реальними відгуками власників будинків з газоблоку, то можна зустріти масу прикладів багаторічної успішної експлуатації будівлі з газобетону без якого-небудь утеплення.

Однак це зовсім не означає, що утеплення будинку з газобетону не потрібно в принципі. Таке будівля все ж потребує ефективного захисту від промерзання, адже при намоканні від снігу або холодного осіннього дощу матеріал помітно втрачає свої якості і надійного бар'єру перетворюється в швидкого провідника.

До того ж утепливши газобетонний будинок, ви значно поліпшите не тільки його теплоізоляційні властивості, але і довговічність в цілому.

Коли будинок з газобетону потребує утеплення?

Існує ряд випадків, коли утеплення стін з газобетону є обов'язковим заходом:

  • Якщо кладка була виконана неякісно, з порушенням технологічних вимог і в результаті вийшли великі шви, які самі по собі є досить серйозними «містками холоду». Це той самий випадок, коли скупий платить двічі.
  • Якщо стіни були зведені з блоків високої щільності (більше D500) або товщина стіна менше 30 сантиметрів.
  • Якщо газоблоки використовувалися виключно для заповнення несучих каркасів будівлі.

Велике значення у вирішенні питання про утеплення будинку з газобетону мають кліматичні особливості регіону. В Україні виділяють 4 кліматичні зони, для яких окремо розраховано обов'язкове опір теплопередачі стіни будинку, побудованого в тому чи іншому районі. У кліматичному регіоні, куди входить Київська, Харківська, Кіровоградська, Черкаська області цей показник дорівнює 2,8 м2∙К/Вт.

Утеплення газобетону зовні

Зовнішнє утеплення газобетону виводить точку роси назовні і усуває згубну дію процесів відтавання/замерзання на ваші стіни. До того ж утеплення газобетону зовні дозволяє звести до мінімуму ефект «містків холоду» - армпояса, плит перекриття, перемички.

Кожному, хто вирішити утеплювати будинок з газобетону, чекає нелегкий вибір між двома матеріалами:

  • Мінвата, яка завдяки відмінній паропроникності в повній мірі підтримує корисні якості газоблоків і не заважає стінам дихати. Це дозволяє забезпечити більш комфортний для проживання клімат всередині будівлі. Утеплення мінватою коштує недешево, так як крім самого утеплювача вимагає обов'язкового застосування вологозахисту і відбиває плівки.
  • Пінопласт або пінополістирол коштує дешевше, простий в роботі і добре зберігає тепло, як і мінеральна вата. Проте він практично паронепроникний і забезпечує практично повну ізоляцію будівлі.

Утеплення зсередини будинку з газобетону

Внутрішнє утеплення газобетону не має такого значення як зовнішнє. У більшості випадків достатньо обійтися простим вирівнюванням стін. Деякі використовують для цієї мети гіпсокартон, інші – штукатурку. Обидва матеріали забезпечують достатню пароізоляцію і допускають використання широкого спектру декоративної обробки.

 

Читайте також: Який матеріал вибрати для будівництва будинку

 

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*