Вирівнювання стін штукатуркою без маяків

Категорії
Зміст
  1. Технологія нанесення штукатурки без маяків
  2. Штукатурка без маяків своїми руками: обризг
  3. Штукатурка під правило без маяків: нанесення грунту
  4. Як вирівняти стіну штукатуркою без маяків: вигладжування

 

1. Вступ

2. Технологія нанесення штукатурки без маяків

3. 1 етап: Обризг

4. 2 етап: Нанесення грунту

5. 3 етап: Вигладжування

6. Висновок

Обов'язковим етапом будь-якого ремонту є вирівнювання стін для остаточної декоративного оздоблення інтер'єру. Для цього використовують різні матеріали і технології, найпоширенішими серед яких є оштукатурювання. Зазвичай, щоб покласти рівний шар розчину використовують всілякі маяки – металеві профілі, гіпсові пірамідки або навіть набиті дерев'яні плашки. Однак використання маяків не завжди є виправданим, наприклад, коли мова йде про обробку підсобних приміщень, майстерень, сараїв або котелень. Досить максимально рівно нанести штукатурку без використання маяків, щоб стіни виглядали естетично і були надійно захищені від негативного впливу навколишнього середовища. У житлових приміщення також не обов'язково домагатися ідеальної рівності стін, досить прибрати їх великі дефекти. Тим більше, що перед обробкою стіни в будь-якому випадку будуть шпатлеваться.

Технологія нанесення штукатурки без маяків

У цій статті ми розглянемо технології вирівнювання стін без зміцнення поверхні і маяків. Якщо є потреба дізнатися про це докладніше, то слід прочитати статтю «Як правильно штукатурити стіни новачкові» і познайомитися з останньою публікацією на тему «Армування стіни під штукатурку». В цих же статтях можна знайти інформацію про правильної підготовки різних поверхонь до роботи.

Отже вирівнювання стін штукатуркою своїми руками без маяків можна умовно розбити на три фази:

  • Обризг;
  • Нанесення грунту;
  • Намывка або затирка.

Кожен з цих етапів має важливе значення. Якщо все зробити правильно, то поверхня стане ідеальною основою для будь-якого декоративного матеріалу, нанесеного зверху.

Штукатурка без маяків своїми руками: обризг

Обризг – це підготовчий шар, який забезпечує надійне зчеплення розчину з поверхнею. Підготовлений розчин наносять по всій площині стіни, не дуже піклуючись про те, щоб вона лягла рівно. Густота розчину для обризга зазвичай трохи густіше консистенції сметани, так його легше накидати невеликими коржами. Для цього використовують спеціальний ківш або кельма, кому як зручніше. Варто сказати, що такий вид штукатурки стін без маяків вимагає певної майстерності, і, щоб не замазати всю підлогу розчином, потрібно досить довго тренуватися. Якщо перепади між купками виходять занадто різкими, то слід скористатися полутерком і трохи розрівняти наноситься шар. Втім, новачкам на етапі обрызга можна скористатися більш простими технологіями – зробити розчин більш рідким і в буквальному сенсі «пролити їм стіни». Так само можна використовувати спеціальний інструмент – хопер, що підключається до компресора. Він дозволяє швидко впоратися з поставленим завданням і максимально скоротити втрати матеріалу.

Штукатурка під правило без маяків: нанесення грунту

Метою другого етапу оздоблювальних робіт є:

  1. Заповнити підготовленим розчином усі поглиблення;
  2. Створити необхідну товщину шару;
  3. Максимально вирівняти поверхню стіни.

Грунт наноситься тоді, коли обризг вже добряче схопився, але не пересох. Кельмою щільно притискають свіжий розчин до стіни і буквально розтирають його, а з допомогою напівтертка знімаються надлишки. Зазвичай штукатурка правилом без маяків починається з невеликого фрагмента стіни площі. Після остаточного його вирівнювання приступають до наступного, підганяючи його товщину під рівень готового ділянки. Деякі майстри для досягнення максимально рівній поверхні виробляють штукатурку стін без маяків лазерним рівнем. Але робота з цим інструментом вимагає навичок, інакше неминуче загубиться багато часу і зусиль на установку і нівелювання пристрою. Новачкові доведеться постійно відходити в бік, так як промінь не буде проходити через його тіло. Тому лазерний рівень краще використовувати для остаточної перевірки того, наскільки рівною вийшла поверхню.

Як вирівняти стіну штукатуркою без маяків: вигладжування

Останній етап роботи має безліч назв – вигладжування, затирання або намывка. Основним завданням його є остаточне вирівнювання поверхні, на якій могли залишитися сліди кельми, шорсткості та інші дрібні вади. Ця фаза є обов'язковою для професійної штукатурки стін і стелі без маяків.

Отже, потрібно дочекатися, коли грунт покриється твердою скоринкою, але не просохне до кінця. В цей момент за допомогою терки потрібно нанести не більше двох міліметрів розчину, попутно зрізуючи залишилися і загладжуючи залишилися виступи. Перед останнім етапом професіонали рекомендують змочити стіну – тоді робота над вирівнюванням поверхні буде більш легкою і ефективною.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*