Як штукатурити стіни новачкові

Категорії
Зміст
  1. Чим краще штукатурити стіни новачкові
  2. Витратні матеріали та необхідні інструменти
  3. Як штукатурити стіни без маяків своїми руками
  4. Завершальні роботи: накривка і затирка

Кожному власнику власного житла рано чи пізно доводиться перейматися таким питанням як ремонт. Його необхідно зробити в купленій або дісталася у спадок квартирі, тільки що побудованому будинку або заміському котеджі. Звичайно, краще всього звернутися за послугами до професіоналів, але можна спробувати заощадити і зробити хоча б чорнову роботу самостійно. І перше, з чим зіткнеться новачок – з тим, що потрібно буде детально вивчити, як правильно штукатурити стіни. Адже саме зі штукатурки починається будь-яке декоративне оформлення як інтер'єрів, так і фасадів. А нанесення її складається з трьох основних етапів:

  • Очищення і ґрунтовка стін;
  • Нанесення основної маси розчину та її рівномірний розподіл;
  • Фінальна чистова обробка: накривка і затирка поверхні;

Приступаючи до ремонтних робіт, уважно вивчіть особливості стін, адже від них залежить, якою буде наноситися шар цементного або гіпсового розчину. Для цілком рівних поверхонь не потрібно дотримуватися якихось особливих правил, можна цілком обійтися шпателем і правилом. А ось криві поверхні і кути можна буде вирівняти, тільки використовуючи спеціальні маячки. Іноді для цього потрібно нанести досить товстий шар розчину, який буде триматися тільки на попередньо армованої стіні.

Чим краще штукатурити стіни новачкові

Склад розчину залежить від фактури матеріалу, з якого побудований будинок. Так, для звичайних цегляних стін ідеальним вибором стане звичайний цементний розчин. Щоб його приготувати, потрібно змішати одну частину цементу і три частини піску. Поступово додаючи воду, треба буде добитися густоти тіста. Якщо в приміщенні, де господар вирішив штукатурити стіни своїми руками, спостерігається підвищена вологість, професіонали рекомендують додати в розчин вапно. Вона буде забирати надлишки вологи і зробить атмосферу в кімнаті більш комфортною.

Бетонні і пінобетонні стіни варто покривати гіпсово-вапняним розчином. Він більш пластичний і тому міцніше тримається на матеріалі, який сильно вбирає вологу. Приготувати таку штукатурку досить просто – в ємність з водою тонкою цівкою насипається гіпс і дуже швидко перемішується з вапняним молочком. Таким розчином штукатурити стіни новачкові буде дуже просто, як і вирівнювати нанесений шар розчину. Однак, є і більш легкий спосіб, який допоможе уникнути помилок. Просто замість того, щоб замішувати розчин з різних компонентів можна скористатися вже готовими сумішами, які продаються в будь-якому будівельному магазині.

Витратні матеріали та необхідні інструменти

  • Інгредієнти для замішування розчину або готова суміш;
  • Ґрунтовка для обробки поверхонь;
  • Маячкові профілі (не потрібні, якщо стіни досить рівні);
  • Алюмінієве правило;
  • Бульбашковий рівень;
  • Широкий шпатель;
  • Кельма;
  • Відро;
  • Валик з ванночкою або малярна кисть для нанесення грунтовки;
  • Захисні рукавички.

Щоб правильно штукатурити криві стіни штукатуркою, знадобляться додаткові матеріали та інструменти для армування оброблюваної поверхні. Цей набір залежить від особливостей матеріалу, з якого побудовані стіни і того, наскільки вони рівні.

Як штукатурити стіни без маяків своїми руками

Робочий процес обробки стін починається з ретельного очищення поверхонь від пилу, бруду, залишків шпалер і обвалення шматків старої штукатурки. Після цього настає процес обов'язкового грунтування стін, причому для матеріалів, сильно всмоктуючих вологу, потрібно використовувати глибоко проникаючою грунтовку. Рясне змочування спеціальними засобами допомагає збільшити силу зчеплення цементного або гіпсового розчину з поверхнею. Крім того, сучасна ґрунтовка зменшує проникнення зайвої вологи, ризик виникнення цвілі і корозію матеріалу.

Щоб правильно поштукатурити стіни без маяків, новачкові потрібно заздалегідь приготувати все необхідне. Після того, як грунтовка висохне, поверхні потрібно знову гарненько змочити водою, після чого накидати штукатурку шпателем в довільному порядку. При цьому рух потрібно робити не всією рукою, а тільки пензлем, щоб штукатурка не розлітався на всі боки. Невеликі зусилля допоможуть розчину більш глибоко проникнути в порожнечі бетону, цегли або іншого матеріалу і збільшать зчеплення зі стіною.

Після цього потрібно правильно штукатурити стіни цементним або гіпсовим розчином шпателем, за допомогою якого штукатурку буквально розмазують по всій поверхні. Саме ж вирівнювання відбувається зверху вниз, щоб уникнути різких перепадів.

Завершальні роботи: накривка і затирка

Почекавши поки стіни підсохнуть, професіонали зазвичай приступають до другої, так званої чистової фазі оштукатурювання. Для цього всі компоненти або готову суміш пропускають через сито, щоб уникнути появи непотрібних згустків і великих фракцій. Потім готується легкий розчин, схожий своєю щільністю на густу сметану. Його наносять тонким шаром, щоб приховати всі можливі недоліки першого товстого шару. Здійснюючи полутерком плавні колоподібні рухи, розрівнюється поверхню і залишають у спокої до повного висихання.

Далі правила того, як штукатурити стіни без маяків і з профілями збігаються. За допомогою дерев'яної гладилки (дошки з ручкою) відбувається затирка. Для кращого результату поверхню змочують водою, а гладилку оббивають повстю. Цей процес допомагає досягти максимальної гладкості, що необхідно для подальших оформлювальних робіт – фарбування, покриття плиткою, панелями, декоративною штукатуркою.

 

Читайте також: Теплу підлогу своїми руками

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*