Як укладати композитну черепицю

Категорії

Як укладати композитну черепицю

Композитна черепиця приходить на зміну шиферу та інших покрівельних матеріалів, використовується при зведенні скатної покрівлі з кутом нахилу від 120 градусів. Естетичний і довговічний матеріал дозволяє монтувати покрівлю будь-якого ступеня складності, а завдяки своїй геометрії і додаткових комплектуючих ця робота проводиться швидко і акуратно, при умови що майстер пройшов курс навчання. Композитна черепиця може використовуватися як при зведенні звичайної покрівлі, так і для будівництва мансард, за умови використання гидробарьеров і утеплювачів (базальтова вата, скловолокно та інші).

Монтаж покрівлі з композитної черепиці не складний, однак для цієї роботи вам знадобляться наступні інструменти і пристосування:

  • Ножівки по дереву і по металу.
  • Ножиці по металу.
  • Молоток.
  • Дриль, шуруповерт.
  • Монтажний пістолет.
  • Ел. пила.
  • Рулетка.

В залежності від складності, можуть знадобитися згинальні верстати, шаблони і пневмопістолет. Розрахунок навантажень проводиться з урахуванням вітрових і снігових навантажень. Мінімальним для даного виду покрівлі вважається ухил 12 градусів. Якщо ухил менше 12 градусів, використовуйте суцільний дерев'яний настил, покритий наплавляемыми матеріалами (руберойд та інші). У цьому випадку черепиця виконує скоріше декоративну функцію. При зведенні звичайної покрівлі так само бажано використовувати гідроізоляцію, але її роль виконують дифузійні мембрани. При достатньому ухилі можна не застосовувати додаткових гідроізоляційних матеріалів, якщо підпокрівельний простір не планується робити житловим.

Гідроізоляція кріпиться за стандартною схемою: горизонтальними смугами, починаючи знизу, з нахлестом не менше 150 міліметрів  (і не менше 100 міліметрів по горизонталі). Не забувайте забезпечити їй невелику провисання, від 1 до 2 див., для того, щоб проникла волога вільно скочувалася в середину між кроквами і відводилася в водостічну систему. Біля конька потрібно залишити вентиляційний простір. Вентиляція - обов'язкова умова для більшості видів покрівлі. Це запобігає появі конденсату.

Далі встановлюється решетування, з бруса перерізом не менше 50x50 мм. Якщо крок між кроквами становить більше ніж 1 метр, для обрешітки використовують брус збільшеного перерізу. Монтується решетування так само як і гідроізоляція - знизу вгору. Відстань між брусками має суворо витримуватися, без відхилень по горизонталі і вертикалі. Відстань повинна відповідати вимогам виробника композитної черепиці. Кожна плитка має строго зайняти своє місце.

Укладка проводиться зверху вниз, причому нижній елемент заводиться під верхній з підведення верхнього краю аркуша, після чого верхній лист остаточно прибивається. Варто при укладанні врахувати і переважаючі напрямки вітрів у вашій місцевості. Укладання проводиться в шаховому порядку, але необхідно стежити, щоб у місці накладання сходилося не більше 3 аркушів черепиці. Використовуйте рекомендації конкретного виробника, так як укладання проводиться зі зміщенням, яке може відрізнятися, в залежності від виробника і навіть колекції черепиці. Цвяхи забивають під кутом близько 45 градусів, використовуючи пневмопістолет або молоток. Пневмопістолет більш прийнятний, але це обладнання доступно не завжди. Зазвичай для надійного кріплення достатньо 8 цвяхів на кожен лист черепиці. Між листами черепиці встановлюйте спеціальну стрічку для ущільнення. 

Заходи безпеки та інші умови укладання композитної черепиці:

  • Не забувайте встановлювати снегоудержатели.
  • Використовуйте ущільнювальну стрічку.
  • Ходити по черепиці можна м'якої гумової взуття.
  • При забрудненні в процесі будівництва, бруд змивається мильним розчином.
  • Монтаж покрівлі проводите при температурах від -10 до + 35 градусів Цельсія.

Дотримання інструкції дозволить вам створити красиву покрівлю, яка має термін служби не менше 50 років, декоративна і надійна. Черепиця стійка до граду, вітрових і снігових навантажень. Композитна черепиця поєднує кращі властивості всіх сучасних і класичних покрівельних матеріалів.

 

Читайте також: Як укладати цементно-піщану черепицю.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*