Як правильно зберігати пиломатеріали?

Категорії
Зміст
  1. Зберігання лісоматеріалів після їх придбання
  2. Види штабелювання
  3. Особливості зберігання на відкритому повітрі
  4. Способи захисту деревини
  5. До типів недоліків (вад) деревних матеріалів, відносять
  6. стійкість деревини до руйнування розрізняють
  7. Склад лісоматеріалів: основні вимоги

Ви купили дошки природної вологості і не знаєте як «довести їх до кондиції»? Або купили сухі дошки, але поки не плануєте використовувати? У будь-якому випадку вам буде потрібно організувати правильне зберігання пиломатеріалів.

Щоб збільшити строк експлуатації деревини, то для цього треба правильно її розпиляти, правильно штабелювати і витримати правильні умови зберігання, провести захисні заходи по попередженню від гнилі і комах.

Тільки за умови правильного зберігання дошки, бруски і дошки не втратять свою форму і збережуть свої виняткові властивості натурального дерева.

Зберігання лісоматеріалів після їх придбання

Вибираємо рівна ділянка в тіні. Бажано щоб це ділянка була не земля, а наприклад цементний. Тому що в землі постійно є волога, яку буде вбирати деревні вироби. Але якщо немає зацементованого ділянки, то треба, щоб на землі не було трави.

ділянка повинна Розташовуватися подалі, на відстані не менше 1-1,5 метра від інших об'єктів (будинок, паркан, сарай тощо). Це необхідно для хорошої циркуляції повітряних мас. Особливо добре вибрати ділянку для зберігання, щоб він був з боку переважаючих вітряних потоків (у просторіччі – на протязі).

Заготовляємо прокладки. Це можуть бути труби, колоди без кори, бруси обрізні. Розмір першого шару прокладки повинен бути не менше 25х25 мм, а довжиною рівній ширині штабеля, який ви збираєтеся укладати. Наступні прокладки повинні бути такої ж довжини, але по товщині бути трохи менше, але обов'язково однаковими, щоб пиломатеріали не покоробило і не повело. Це можуть бути, наприклад, рейки.

Перед штабелюванням матеріал необхідно обробити антисептиком. Це необхідно, якщо припускаєте тривалий (більше одного місяця) зберігання. Можна антисептик придбати в спеціалізованому магазині, але можна його зробити самому в домашніх умови.

Наприклад, це може бути концентрований розчин марганцівки. Це можна використовувати для тривалого зберігання. Не бійтеся втратити колір, темний колір маргацовки після висихання зникає. Більш сильним розчин буде розчин мідного чи залізного купоросу (1 кг купоросу на 10-18 л води). Воду краще брати гарячу для кращого розчинення. Або можна взяти простий спосіб – це 1 кг борної кислоти і 2 кг кухонної солі розчинити в 10 літрах води.

Щоб завдати антисептик на деревину можна використовувати садовий пульверизатор або ж широку малярську кисть.

Кладемо прокладки перпендикулярно основний довжині пиломатеріалу на вибране місце під штабель. Перші повинні знаходитися від краю штабеля на відстані не більше 100-200 мм. Для дощок довжиною 3 метри вам знадобиться 3 прокладки (труби, бруса) довжиною 1-1,5 метра, а якщо довжина дошки 6 метрів, то прокладок має бути 5 штук тієї ж довжини. Відстань між прокладками 1-1,5 метра

На перший ряд прокладок кладемо перпендикулярно дошки або бруси, які збираємося зберігати на відстані один від одного 2-3мм для кращої циркуляції повітря. Потім рейки-прокладання паралельно першим прокладкам, потім знову ряд лісоматеріалу і так знову шар за шаром формуємо наш «пиріг». Якщо у вас не достатня кількість рейок для прокладок під кожен шар деревини, то їх можна чергувати через 2-3 шару пиломатеріалу, але не більше.

Висота штабеля не повинна перевищувати 2,5-3 метра, а то це може деформувати дошку. Оптимальна висота штабеля 1 метр.

Далі створений штабель ми накриваємо шифером чи щільною поліетиленовою плівкою, але тільки верх, боковини не закривати. Плівку придавлюємо вантажем, наприклад цеглою. В ідеалі, якщо штабелированная деревина буде перебувати під навісом.

Види штабелювання

  • щільне - укладання без прокладок, що дає більшу місткість на одиницю площі.
  • рядове - укладання паралельними рядами з 2-3 прокладочными шарами.
  • щільно-рядове – це багаторядна укладання з горизонтальними прокладочными лініями. Поєднує в собі достатню ємність і циркуляцію повітряних потоків.
  • пакетне – це паралельна або перпендикулярна укладання лініями, які поділяють їх між собою. Пакети фіксуються в різні конфігурації і розміри штабеля з вживання контейнерів, піддонів, різних обв'язок і т. п.

Особливості зберігання на відкритому повітрі

  • обов'язково правильно складування;
  • шари перекладаються перпендикулярно один одному з обов'язковою вставленням рейок;
  • складування тільки на піддони або дерев'яні прокладки між якими дотримується відстань 1,5 метра;
  • прокладки обов'язково обробляються антисептичними засобами;
  • зберігання штабелів неодмінно під похилим навісом;
  • після придбання відразу не розпаковувати протягом тижня для так званої акліматизації матеріалу. А в зимовий період особливо дотримуватися цих рекомендацій;
  • не зберігати в приміщення, де проводять вологе роботи (штукатурка, стяжка тощо).

Ідеальне місце для зберігання пиломатеріалів – це добре провітрювані, сухі горища приміщень, краще житлових, або ж це можуть бути сараї, літні кухні тощо

Способи захисту деревини

  1. Хімічний – це попередня обробка антисептиками
  2. Сухий - це створення технічної умов для сушіння пиломатеріалів (універсальний і широко застосовуваний спосіб зберігання). Штабеля укладають по 2-3 ряду, нижній обов'язково на прокладках на відстані 35-40 см від землі,  під яким не повинно бути рослинності.
  3. Вологий – це заморожування або дощування, а так само замазка антисептиками торцевої сторони і т. п.

Вади деревини можуть проявитися при невірному складуванні, при не дотриманні правил захисту, тривалості зберігання та поява їх характерно для весняно-літніх місяців.

До типів недоліків (вад) деревних матеріалів, відносять

  • деревокрашивающие гриби (цвіль);
  • дереворуйнівні гриби (гниль);
  • комахи-шкідники (червоточина);
  • тріщини (бічні або торцеві) - залежить від правильності усушки.

стійкість деревини до руйнування розрізняють

  • стійкі (I клас)
  • не стійкі (II клас)

З хвойних порід найбільш стійкі до прояву гнилі і гниття, а також стійкості до комах - ялина і ялиця, з листопадних - явір, ясен і тополя. Більшою мірою схильні до псування деревини - це сосна, модрина, а з листопадних, наприклад ясен, граб і т. д.

Для поліпшення якості пиломатеріалів – це якщо поєднувати їх зберігання і природну (атмосферну) сушіння в спеціально обладнаних приміщеннях – складах.

Склад лісоматеріалів: основні вимоги

  • провітрюване приміщення
  • на рівній ділянці (ухил не більше 40)
  • штабеля розташовувати розрізненими групами (ширина близько 5-10 метрів)
  • дотримання протипожежної безпеки
  • на прольотах зазначаються дати штабелювання і антисептування
  • штабелі укладаються на стаціонарні або портативні фундаменти (від підлоги не менше 20 мм)
  • формування штабеля тільки з однієї деревної породи (товщина і довжина пиломатеріалу повинні бути однаковою)

Дотримання правил зберігання підвищує експлуатаційні якості дощок в майбутньому. Гарантоване дотримання технічних умов сушіння і зберігання деревини, робить її неперевершеним будівельним матеріалом. 

 

Також читайте: Яку вибрати металочерепицю?

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*