Зовнішнє утеплення будинку – комфорт і затишок домашнього вогнища

Категорії

Утеплення будинку зовні – це не примха багатого домовласника, а нагальна вимога часу. Важливість цього питання нерідко недооцінюється і на форумах нерідко можна зустріти питання «чи Можна обійтися без зовнішнього утеплення будинку?»

Звичайно, нагріти будинок утеплений фасад не в змозі, але ось утримати 30% тепла, що «випаровується» при відсутності утеплювача цілком йому до снаги. При нинішніх цінах на енергоносії кожна вкладена копійка в утеплення будинку багаторазово окупиться, а всього через 5 років ви навіть почнете «заробляти».

Найбільш популярними (а значить і найбільш ефективними, якщо вірити в приголомшливі можливості колективного несвідомого розуму) є метод скріпленої теплоізоляції, він же – легкий мокрий метод. Полягає він в кріпленні теплоізоляційного матеріалу до стін будинку зовні і подальшому оштукатурюванні.

Утеплення зовні: мінеральна вата або пінопласт?

Вибір утеплювача фасаду сьогодні для багатьох перетворюється в справжню дилему – «Що вибрати – пінопласт або мінвату? Що тепліше і довговічніше?».

До достоїнств пінополістирольних плит відносять хороші ізоляційні показники при низьких температурах, водонепроникність, легкий вага, стійкість до бактерій, цвілі і грибків. Здавалося б, що ще потрібно? З недоліків можна відзначити низьку паропроникність і сприйнятливість до вогню (сучасні пінопластові плити хоч і не горять, а плавляться).

Мінеральна вата виробляється за технологією, яка спирається на процеси, які відбуваються при виверженні вулканів. Це 100% натуральний і екологічно чистий продукт. Переваги базальтової мінеральної вати – гарна теплоізоляція і звукоізоляція, паропроникність, стійкість до хімічних і біологічних пошкоджень. Є і недолік – підвищена схильність до вбирання води. Сучасні виробники просочують матеріал гідрофобізатори – спеціальними речовинами, які перешкоджають намокання.

Теплоізоляційні характеристики в обох матеріалів практично ідентичні, а їх відмінності (горючість і паропроникність) не є досить вагомими для домобудівництва, щоб остаточно схилити шальки терезів на користь одного з матеріалів.

Єдине в чому  ПСБ-25Ф (пінопласт фасадний) однозначно виграє – це ціна. Втім, і монтаж пінопласту обійдеться трохи дешевше утеплення зовні мінватою, адже додаткової вітро і гідроізоляції не потрібно.

Утеплення стін будинку: альтернатива «мокрим» робіт

Як відомо, фасади бувають вологими і сухими, в залежності від того, застосовувалася для обробки штукатурка. Якщо навичок штукатурних робіт у вас немає, а утеплювати будинок ви маєте намір самостійно, то краще скористатися «сухий» технологією утеплення стін.

Для цього крім утеплювача вам доведеться запастися дюбелями і матеріалом, з якого буде змонтований каркас. Це можуть бути як дерев'яні бруси, так і металеві куточки. Зверху будинок можна обшити сайдингом, блокхаус, профнастилом або дошкою.

Вентильовані фасади – нове слово в пристрої зовнішнього утеплення

Вентильовані фасади були задумані як більш раціональна і довговічна альтернатива штукатурних фасадів. Така конструкція передбачає наявність зазору не менше 4 см між несучою стіною і шаром утеплювача, завдяки чому утеплювач завжди залишається сухим і не втрачає свої теплоізоляційні властивості.

Зверніть увагу, що якщо будинок побудований з газобетону, то не рекомендується утеплювати його відразу після завершення робіт з кладки. Фахівці рекомендують «законсервувати» його на 2-5 місяців.

 

Читайте також: Який утеплювач підходить під сайдинг

 

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*