Який утеплювач краще для підлоги дерев'яного будинку?

Категорії

«Тримай голову в холоді, живіт – у голоді, а ноги в теплі-будеш щасливо жити на землі», – говорить народна мудрість. Перефразовуючи, її можна виразити так: май мудрість, холоднокровно розраховуй, не думай про сьогочасної вигоди; піклуючись про майбутнє, не заощаджуй на основних факторах влаштування свого життя.

Раз вже Ви вирішили створити нову підлогу, або утеплити наявний підлогу дерев'яного будинку – Ви – мудрий, дбайливий Господар. Пол – сама холодна поверхня будь-якої будівлі, особливо першого поверху. Утеплений, він дозволяє економити до 30% енергоресурсів на опалювання будинку. Теплий, міцний, безшумний підлога, по якому приємно ходити босоніж, бачити вільно граючих дітей – хіба це не щастя? Утеплювач для підлоги дерев'яного будинку – невід'ємна частина його захисту, довговічності, економічного добробуту, здоров'я людей, що живуть у ньому.

Дерево по екологічності – на першому місці серед будівельних матеріалів. Воно подароване нам самою природою. Кращий утеплювач для підлоги в дерев'яному будинку – також екологічний, тобто створений з рослинного матеріалу або з вовни тварин. Як утеплювач використовують деревно-волокнисті, OSB - плити. Під дерев'яну підлогу стелять підстилку з нетканого лляного полотна, щоб не було щілин, і не рипіли мостини при ходьбі. Лляна підкладка використовується в системах «плаваючої підлоги» під паркет. Використовують повстяні мати, ековату – якісний утеплювач для дерев'яного статі. Ціни на ці найкращі екологічні утеплювачі – високі. До того ж, наприклад, складається з деревної целюлози ековата виготовляється з макулатури, що породжує численні підробки. Справжня мінеральна вата стійка, не горить, чого не можна сказати про підробки. Купуючи утеплювач для підлоги в дерев'яному будинку, важливо бути пильним, вибирати товари, які мають гарантійними сертифікатами якості виробників і дистриб'юторів, яким можна довіряти.

Найбільш популярний утеплювач для підлоги в дерев'яному будинку, ціна якого доступна, – мінеральна вата. Базальтова вата, скловолокно створені з природних матеріалів, не горючі, не токсичні, приємні на дотик. Базальтова вата польської компанії Rockwool (Rockwool) відзначена знаком EcoMaterial Green, рекомендована для використання навіть і з внутрішньої сторони в спальнях, їдальнях, дитячих кімнатах. Скловолокну на штапельної основі Ізовер (Isover) також присуджено знак екологічної безпеки Зелений Журавель. Воно використовується в приміщеннях з високими гігієнічними вимогами: пологових будинках, хірургічних відділеннях лікарень. 

Вибираючи утеплювач, орієнтуйтеся на те, яке закладено основу підлоги: абсолютно водостійкі пружні екструдовані пінополістирольні плити Техноніколь підійдуть для бетонного, а для дерев'яного – базальтова вата Роквул (Rockwool), Термолайф (Termolife), Техноніколь (TechnoNicol). Пінополістирольні плити використовують за схемою:

Фундамент→ балки перекриття, черепної брус→ пароізоляція →чорнову підлогу → утеплювач екструдований пінополістирол Техноніколь →гідроізоляція →дошки для підлоги

Серед конструктивних матеріалів неперевершеним для утеплення підлоги є універсальний, екологічно безпечний, створений з натуральної сировини, теплоізоляційний газоблок Aeroc D150.

Принципи облаштування підлоги дерев'яного будинку

Підлогові системи дерев'яного будинку повинні володіти високою акустичною звукоізоляцією, міцністю, здатністю протистояти високим експлуатаційним навантаженням. Повинні дотримуватися принципи пожежостійкості, стійкості до пошкодження гризунами, комахами, мікроорганізмами, гідроізоляційної, акустичної та звуковою захисту, вентиляції. Так, наприклад, при утепленні деревно-волокнистими плитами, влаштовують акустичні планки так, щоб, між підставою підлоги і фінішним покриттям перебувало повітряний простір, акустичним планок кріпляться дерев'яні підлоги:

Основа для утеплювача (дошки, бруски) →гідроізоляція →утеплювач → гідроізоляція →повітряний зазор→дерев'яне покриття

Захист фундаменту має найважливіше значення в утепленні не тільки підлоги, але все дерев'яного будинку. Грунт покривають геополотном, засипають керамзитом, піском. Якісне утеплення будинку з дерева забезпечують системою подвійного багатошарового підлоги:

Неотесані дошки → утеплювач → стругані дошки

Хорошою паро - і теплоізоляцією забезпечується збереження конструкції від зволоження і водяних парів, що йдуть зсередини приміщення. Укладати теплоізоляцію потрібно безперервно, не допускаючи щілин і зазорів, у кілька шарів. Так, щоб шари утеплювача стикувалися між собою, щільно прилягаючи до елементів конструкції. Повітряний зазор 50, товщина утеплювача для літнього будинку – 50, для зимового – 100…200 мм.

Традиційні утеплювачі використовують у водних системах теплих підлог, подвійні підлоги:

Лаги, черепні бруски, дошки чорнової підлоги→гідроізоляція →утеплювач→ пароізоляція→ контррейки для вентиляції→ дощата підлога →звукоізоляція→ фінішне покриття

Утеплення дерев'яного статі скловолокном Ізовер

Скловолокно на штапельної основі Ізовер Класик володіє всіма необхідними перевагами: екологічно безпечне, водоустойчивое міцний, негорючий. Випускається в рулонах, їм зручно створювати суцільний ізолюючий шар. Рекомендовані утеплювачі Ізовер (Isover) Звукоізоляція, Ізовер Класик, Ізовер Класик Еко. Утеплюючи підлога над холодним підвалом, над перекриттям горища, щоб уникнути проникнення вологи в утеплювач, обов'язково потрібно застосовувати пароізоляційну плівку і звукоізоляційну підкладку. Пароізоляцію завжди встановлюють з боку утеплювача, зверненої всередину приміщення. Якщо утеплюють горище – вона розміщується під утеплювачем, а якщо перший поверх – поверх утеплювача:

Основа → Ізовер Класик → Пароізоляція → Плита OSB →Звукоізоляція → дерев'яна підлога

 

Читайте також: Зовнішнє утеплення будинку

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*