Рух тепла в будинку

Категорії

Будівництво нового будинку – складний процес. Спочатку слід затвердити грамотний і чіткий план такого будівництва. Адже від цього залежить комфорт проживання, а головне – затишок і тепло в будинку в зимовий період.

Проте багато українців живуть у будинках, які побудовані вже кілька років або кілька десятиліть тому. І питання про теплоізоляції квартири в багатоповерховому будинку або в приватному, дачній будові залишається актуальним. Однак, перш ніж наймати на роботу будівельників, які зроблять всі необхідні роботи, слід чітко розуміти, яким же чином йде з нашого будинку тепло і яким чином воно надходить.

«Входить і виходить»: найбільш уразливі місця в будинку

Звичайно, навіть самий технологічний будинок не може мати показником нульовою втрати тепла. Для цього нам довелося б жити у вакуумі за стометровими утеплювачами. Таких вакуумов на жаль, або навіть на щастя, у нас немає. Тому доводиться працювати з тими будинками, які вже побудовані.

Отже, через які елементи в будинку може йти тепло:

  • найчастіше головною причиною втрати тепла є вікна: старі або неправильно встановлені вікна можуть випускати зі своїх щілин основний «масив» тепла з квартири;
  • погана конструкція стін, які втрачають свої властивості з часом, також стають причиною тепловтрат;
  • конструкція підлоги, особливо в приватних будинках, теж призводить до втрат дорогоцінного тепла;
  • стелі – такі ж «джерела», через які йде тепло назовні.

Отже, розберемося з усім детальніше. Вікна – мабуть, головна причина відходу тепла з будинку. Варто сказати, що на практиці навіть найбільш якісно встановлені і герметизовані вікна, з двома або трьома камерами, все одно призводять до втрат. Звичайно, тепло йде не в таких масштабах як при дерев'яних, старих радянських вікнах. Але все одно такий процес присутній. Тут слід дійсно встановлювати склопакети тільки брендові, також не буде зайвим (хоч і більш витратним) звернутися до професіоналів. Так як грамотна установка вікон – це практично завжди основна запорука хорошої теплоізоляції. Крім того, вікна можна обладнати різними інноваційними матеріалами: наприклад, спеціальними енергозберігаючими віконницями.

Наступний елемент нашого будинку – це стіни. Через них іде тепло, іноді не менше, ніж через віконні прорізи. Тут грают роль матеріали, які використовувалися при будівництві будівлі, якість монтажу стіна, а також їх «вік» - чим довше стіни служать господарям приватного або квартири багатоповерхового будинку, тим більша ймовірність втрат через стіни. Але, як ми знаємо, зараз для цього проводяться спеціальні роботи – фасадне утеплення або внутрішньо. Вибирається матеріал, проводяться необхідні професійні роботи.

Проте, як зазначають фахівці, тепловтрати з підлоги набагато серйозніше, ніж із стін. Деякі експерти відзначають, що такий показник перевищує в півтора рази показник стінових тепловтрат. Особливо це актуально для приватних будинків або квартир в багатоповерхових будівлях, які розташовані на першому поверсі. Тут також слід подбати про утеплювачі. Якщо брати до уваги наш коефіцієнт, то товщина утеплювальних матеріалів повинна перевищувати товщину таких же стінових утеплювачів саме в півтора рази.

Як відомо нам з курсу навіть шкільної фізики, тепло завжди прагне вгору – саме зверху воно хоче вибратися назовні. Тому стеля – ще одне вразливе місце в будинку, прийом у приватному будинку. Мешканці багатоповерхових будинків більш чи менш спокійні, однак для мешканців останніх поверхів стеля також може стати проблемою. Тут слід керуватися іншим коефіцієнтом. Товщина стельового утеплювача повинна перевищувати в два рази товщину такого ж утеплювача на стінах. Тобто якщо ви на стіни монтуєте пінопласт товщиною в двісті міліметрів, то стеля повинен бути облаштований пінопластом товщиною в чотириста міліметрів. Саме таким чином створюється надійна теплова конструкція – так звані тепловий контур, завдяки якому збільшується опірність.

Ще кілька вразливих місць нашого житла

Але ось ми утеплили і стіни, і стелю, і вікна поставили нові, якісні. Однак відчувається, що тепло все одно йде. Є ще кілька вразливих місць в будинку:

  • тепло йде з системи вентиляції, а всередину приходить холодне повітря. У тих будинках, де встановлена така система, спеціальне обладнання, необхідно обзавестися так званий рекуператором. Цей механізм – теплообмінник, який «змінює» холодне зовнішнє повітря на теплий;
  • також тепло може йти через вхідні двері, тому тут також слід подбати про теплоізоляції, поставити хорошу двері. Деякі мешканці багатоповерхових будинків при відсутності тамбура і дозволяє площі в під'їзді встановлюються тамбури на кілька квартир.

також Можна замовити цікаву послугу – виїзд фахівця з тепловізором. Ось тоді, подивившись в спеціальне обладнання, фахівець вам вкаже на всі проблемні місця в будинку.

Як приходить тепло в будинок

В принципі, багато загострювати уваги на те, як приходить тепло в наші будинки, не доводиться. Будинки обігріваються природним сонячним випромінюванням в літній період. У зимовий період – це центральне опалення або ж встановлені в приватних будинках газові або деревні котли. Як ми вже відзначили, тепло також може приходить ззовні і в зимовий період – для цього встановлюється спеціальний рекуператор.

Отже, ми розібралися з основними проблемами, що виникають в сучасних будинках. Тепло може йти практично з будь-якого конструктивного елемента в будинку або квартирі. Тому своєчасна теплоізоляція стін, стель, підлог, вікон та дверей може допомогти заощадити серйозні кошти на опаленні взимку. Такі роботи краще всього довірити професіоналам, які підберуть правильні матеріали, зроблять грамотний і високотехнологічний монтаж.

Так само читайте нашу попередню статтю: Чим і як утеплити фасад будинку

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*