Які бувають вентильовані фасади

Категорії

Останнім часом в будівельному справі з'явилося безліч технологій, нових нормативних положень, які покращують якість, довговічність будь-якої будівлі. Один з таких об'єктів в будівництві – це фасад. Поряд з фундаментом фасад відповідає не в меншій мірі за зносостійкість, надійну і тривалу експлуатацію всієї споруди.

Сьогодні одне з найвідоміших будівельникам рішень – це так званий вентильований фасад, створюваний з допомогою спеціальних навісних блоків. В нашій країні подібні типи споруди відомі не дуже давно, а от у європейських країнах подібні рішення вводилися ще в минулому столітті.

Основні особливості вентильованих фасадів

Для початку коротко опишемо ті ключові моменти, які роблять подібні конструкції дуже популярними в сучасному будівництві. Всі ми знаємо, що останнім часом актуально утеплення житлових квартир, приватних будинків або інших громадських приміщень. Рахунки за опалення просто зводять з розуму українців. І на сьогоднішній день один з найбільш надійних способів досягти істотної економії в будинку – це фасад вентильованого типу.

Отже, вентильований фасад дозволяє будь-якої споруди підвищити свої теплоізоляційні властивості, зробити його більш теплим і придатним для проживання чи просто перебування в холодний період часу. Мабуть, це одне з найважливіших достоїнств даних конструкцій.

У разі встановлення подібних конструкцій на дерев'яні будівлі для мешканців таких будинків це гарантія безпеки. Вентильовані фасади вогнетривкі, пожежостійкі. Полум'я не тільки не поширюється далі по всьому будинку, але убуває вже практично на підступах.

Конструктивні особливості сучасних вентильованих фасадів

Логічно, що конструкція такого фасаду встановлюється і збирається з зовнішнього боку стін. Конструкція ця нескладна, у неї входять направляючі профілі, для облицювання фасаду і спеціальні кронштейни для фасадів. Облицювальні матеріали, до речі, в конструкції таких фасадів можуть бути різними. В якості облицювання в таких конструкціях часто використовуються будівельні панелі з алюмінію композитного типу. Подібні панелі грають ще і дизайнерську роль: будівлі з такою облицюванням набувають стильний техногенний вигляд. Алюмінієві панелі актуальні в основному для багатоповерхових будівель.

Для малоповерхових будівель (приватні будинки, офісні будівлі) актуальні панелі фактурні, відточені під камінь або ж під дерево. Тут теж можна «пограти» стилями. Наприклад, можна створити дивовижний дизайн, комбінуючи штукатурні панелі з панелями під цеглу.

Але дизайн – це не так важливо в подібних конструкціях. Нас цікавить саме основне – за рахунок чого дані конструкції називають вентильованими? Все дуже просто: у даній фасадної системи, на відміну від класичних конструкцій, передбачений спеціальний паркан між несучою стіною і облицювальними матеріалами. Саме в цій щілини повітря постійно переміщається – знизу вгору. Така вентиляція забезпечує дуже важливий процес для будь-якої будівлі – постійне видалення вологи зі стін. Або ж волога видаляється з теплоізоляції, встановленої зовні стіни.

Переваги використання вентильованих фасадних конструкцій

Отже, ми описали конструктивні особливості таких фасадів, сказали кілька слів і про дизайнерських особливості. Тепер все це можна підсумувати і описати основні переваги фасадів вентильованого типу для будь-яких будівель:

  • монтажні роботи з встановлення подібної конструкції актуальний завжди – у будь-який час року можна встановлювати вентильовані фасади;
  • висока ступінь ремонтної придатності: при виникненні яких-небудь проблем з якою-небудь частиною даної конструкції можна легко, без будь-якої шкоди для інших елементів фасаду замінити цю частину;
  • при установці такого фасаду у власника будинку, з'являється ще одна перевага – утеплювальні матеріали розміщуються на стіні правильно, з зовнішнього боку стін, під облицюванням;
  • як ми вже говорили, стіни в будинку, де встановлено вентильований фасад, що називається «дихають», продовжуючи термін експлуатації всієї будівлі, дозволяючи створювати всередині приміщення здоровий і правильний мікроклімат;
  • вага подібних конструкцій невеликий, тому він універсальний для установки на будь-які стіни – на будь-який тип несучої стіни;
  • якщо з дизайнерської точки зору набридла облицювання, її легко можна замінити, при цьому не змінюючи основних матеріалів вентильованого фасаду.

Таким чином, вентильовані фасади – це актуальне рішення для багатоповерхових і малоповерхових будинків і будь-яких інших будівель. Монтаж конструкції досить простий, може здійснюватися у будь-який час, дає масу переваг по теплоізоляції і природної вентиляції стін.

Так само читайте нашу попередню статтю: Чи варто утеплювати будинок з газобетону

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*