Сушка пиломатеріалів, технологія і види

Категорії

Ви вирішили придбати пиломатеріали для будівництва, і виникло питання про те, які саме дошки вам необхідні.

Звичайно, краще придбати сухий пиломатеріал, тому що будь-якому відомо, що з часом придбана сира деревина ставати ворсистою, погано піддається обробці, не естетична в обробці.

Проте дошки природної вологості коштують набагато дешевше. Тому якщо ви вирішили придбати такий матеріал з фінансових міркувань, вам не обійтися без сушіння деревини.

Сушка – це процес видалення вологи з деревини.

Сушка робить лісоматеріали стійкою до дереворуйнуючих грибів, до зміни форм, розмірів деревних матеріалів, підвищує фізико-механічні якості деревини.

Способи сушіння

  • Атмосферна - це природний спосіб, який передбачає мінімум витрат, але займає тривалий час (4-5 місяців). Відбувається це шляхом штабелювання деревини на відкритому повітрі під навісом.
  • Камерна або конвективна - це система нагріву і вытяжно-припливної системи. Цей спосіб є одним з найпопулярніших.
  • Вакуумна - це спосіб за допомогою герметичної камери за рахунок циркуляції гарячої води по пластинах всередині апарату і вакууму всередині камери, який створює помпа, выкачивающая вологу. Цей спосіб кращий для дерева великого перетину.
  • НВЧ сушіння - це спосіб високочастотного (915-2500 МГц) зневоднювання деревини за принципом "мікрохвильового методу".
  • Конденсаційна - це спосіб омивання фреонового охолоджувача вологою отриманої від випаровування деревини, яка сушиться. Це один з найбільш інноваційних методів.

Камерний спосіб сушіння пиломатеріалу

Тепер більш докладно розглянемо процес камерної сушіння пиломатеріалу. Цей спосіб має переваги перед іншими за свою простоту у використанні, максимальну швидкість отримання високоякісного продукту, великого обсягу завантаження лісоматеріалу, а так само одержання матеріалу різного класу сушіння.

Класи сухої деревини

  • Транспортна або 0 категорія якості (18-22% вологості) - це клас для перевезення і подальшої досушки.
  • Високоякісна або I категорія якості (6-8%) – це для складання приладобудування та моделюванні.
  • Меблево-столярна або II категорія якості (7-10%) - це для виробництва клеєних матеріалів, таких як брус або щит, для виготовлення меблів.
  • Будівельна або III категорія якості (10-15%) - це для виготовлення тари або погонажу.

Температурні режими сушіння

Згідно з ГОСТ в камерній (конвективної) сушінні є кілька температурних режимів.

  • М'який - для бездефектної сушіння, що буде відповідати всім фізико-механічних, колірними параметрами і ступеня міцності.
  • Нормальний - із збереженням фізико-механічних коефіцієнтів, але з незначною втратою колірного тону.
  • Форсований - з повним дотриманням міцності на вигин, стиск, але втратою міцності на розколювання (до 20%), так само деревина в процесі цього методу буде темніти.
  • Високотемпературний - зі значним зниженням міцності (до 35%) і потемнінням. - це м'який, нормальний, форсований та високотемпературний.

При технологічному процесі вибір температурного режиму буде залежати від розміру, породи, міцності деревини, призначення в застосуванні і початкової вологості дерева.

Основні етапи камерної сушки

  1. Підготовка до сушіння - підготовка не тільки матеріалу, але і самої камери. Так само визначення початкової вологості лісоматеріалу.
  2. Початковий прогрів (не вище 1000С) - етап буде тривати до тих пір, поки температура поверхні дошки буде дорівнює температурі в її середині.
  3. Власне сушіння – доведення пиломатеріалу до певної категорії якості.
  4. Кондиціювання – вирівнювання вологості по всьому об'єму деревини при охолодженні з одночасною досушкой.
  5. Зберігання з контролем вологості пиломатеріалу

При правильному технологічному процесі сушіння і витримці всіх етапів деревина здобуде всі притаманні їй параметри, красу і естетичність.

 

читайте Також: Як розрахувати пиломатеріали

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*